English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ποντιακές συνταγές , Περεσκία


pereskia260912_165920070.jpg

Για την ζύμη:
•    1 κύβο μπυρομαγιά
•    1 κουταλάκι αλάτι
•    1 κούπα χλιαρό νερό
•    4-5 κούπες αλεύρι κανονικό
Με αυτά, κάνουμε το ζυμάρι, το οποίο δεν είναι όπως το ψωμί ή την πίτσα, πρέπει να είναι κάπως νερουλό, να κολλάει στο χέρι. Το αφήνουμε καμιά ώρα κουκουλωμένο για να φουσκώσει.

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε μπαλάκια ζύμης, τα αλευρώνουμε και τα πλακουτσώνουμε, τα τεντώνουμε να ξεχειλώσουν σε στρόγγυλο σχήμα, βάζουμε την γέμιση και τα κλείνουμε.
Για τα πιροσκί (περεσκία), δηλαδή την γέμιση πατάτας, ουσιαστικά φτιάχνουμε μια μικρή ποσότητα γαβουρεμένα καρτόφια, δηλαδή βραστές πατάτες με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και αλατοπίπερο.

Αν τα θέλουμε με τυρί, απλά κάνουμε θρύψαλα (χωρίς σκόνη), όσο τυρί φέτα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στα πισία-τυροπιτάκια.

Επίσης, τα πισία μπορούν να τηγανιστούν και σκέτα χωρίς γέμιση, σε στύλ πίτας (για γύρο) και αργότερα να φαγωθούν σκέτα ή με αλλαντικά.
Για το τηγάνισμα, ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι και τα τοποθετούμε λίγα-λίγα. Αν είναι με γέμιση, καθώς τα βάζουμε τα τραβάμε και λίγο από τις δύο άκρες για να γίνουν κάπως μακρόστενα.